Categories
Penulisan

Beberapa Manfaat Menulis

Satu perkara yang saya gemari dalam menulis ialah cara memproses idea, jadi idea itu tidak tersekat dalam fikiran saya. Menulis bergerak dan mengubah corak pemikiran dengan mengambil idea dalam perjalanan dari satu tempat ke tempat lain. Setelah menulis mengenai idea, idea itu tidak akan disimpan secara mental di tempat yang sama. Ia akan berpindah dari satu bahagian pikiran ke bahagian yang lain, selalunya tempat di mana idea itu terasa kurang gelisah dan lebih damai.

Penulisan menyusun semula rak mental. Kadang-kadang jelas di mana idea harus diletakkan. Pada masa yang lain idea berpusing sedikit-sedikit, tidak pernah pasti di mana ia sesuai, tetapi kemudian menulis sekurang-kurangnya dapat menguji dan menolak di mana ia tidak sesuai.

Manfaat yang baik untuk berkongsi cerita peribadi melalui penulisan adalah bahawa ia membantu saya memahami pelbagai peristiwa. Penulisan menyusun peristiwa tersebut menjadi naratif peribadi yang panjang. Naratif itu adalah satu susunan yang mungkin berlaku di antara banyak orang, tetapi naratif yang muncul dari penulisan adalah lebih baik daripada bentuk naratif lalai semasa fasa pra-penulisan. Kehidupan sebenar boleh menjadi huru-hara dan sukar difahami, dan menulis cerita peribadi membantu saya meneroka pelbagai cara membuat dan mengatur acara dalam fikiran saya, jadi saya dapat memilih pilihan memperkasakan yang menjadikan keseluruhan cerita saya terus berjalan dengan cara yang menarik. Berkat penulisan, kisah saya tidak harus tersekat di sebalik kisah-kisah buntu seperti korban atau kekurangan. Saya boleh menulis dan menulis semula jalan di dinding-dinding tersebut.

Manfaat ini dapat diperoleh dari jurnal peribadi, tetapi satu faedah yang tidak dapat dilakukan adalah kemampuan membuat riak dalam kehidupan orang lain. Menulis adalah aktiviti bersendirian, tetapi apabila diterbitkan ia mengundang akibat sosial. Akibatnya seterusnya dapat memberi inspirasi kepada lebih banyak peristiwa kehidupan, sehingga memberikan lebih banyak inspirasi penulisan. Ini adalah kitaran yang boleh menjadi kejam atau menyenangkan bergantung pada bagaimana anda mempengaruhi orang. Dengan mencari narasi yang memberdayakan untuk diri saya sendiri, yang lain digalakkan untuk melakukan proses mental yang serupa, yang sering membawa kepada hasil yang lebih baik.

Saya dengan mudah menulis lebih banyak lagi dalam tempoh enam bulan terakhir daripada tempoh yang setara dalam hidup saya sebelum ini, dan saya rasa ia sangat membantu saya merasa sangat terhenti. Menulis tahun ini telah menolong saya mencari lebih banyak kedamaian dan arus, walaupun di dunia yang nampaknya sebaliknya.

Menulis membantu saya mengekalkan jalan yang tidak terhalang ke tanah kemungkinan, jadi saya dapat meluangkan lebih banyak masa untuk memikirkan apa yang mungkin dan lebih sedikit masa untuk memikirkan apa yang sepatutnya atau yang sepatutnya. Menulis membantu saya mengeluarkan idea ke masa lalu, jadi saya dapat terus menerima idea baru yang timbul pada masa sekarang.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *